Meer eigenaarschap in je team
Eigenaarschap van medewerkers is essentieel voor een succesvolle organisatie. Het gaat erom dat medewerkers verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en proactief initiatieven ontplooien. Als leidinggevende kun je dit stimuleren door bewustzijn te creëren bij de medewerker en de juiste omgeving te creëren. Hier zijn enkele stappen die je kan volgen:
1. Definieer eigenaarschap: Begin met het helder definiëren van wat eigenaarschap betekent binnen jullie organisatie. De kan variëren, maar het omvat vaak het nemen van verantwoordelijkheid, het proactief handelen en durven beslissingen nemen om hiermee bij te dragen aan de organisatiedoelen.
2. Zelfreflectie: Moedig medewerkers aan om na te denken over hun sterktes, kwaliteiten en ambities. Hoe kunnen ze hun vaardigheden effectiever inzetten? Reflecteren biedt aan je teamleden een spiegel om stil te staan bij hoe zij hun gedrag in de praktijk vormgeven. Ze leren uit praktijkervaringen wat er belangrijk is voor het team en de organisatie en hoe ze het geleerde een volgende keer in praktijk kunnen brengen. Hun autonome motivatie stijgt, dit betekent het welbevinden stijgt, dat medewerkers meer positieve emoties ervaren, hun fysieke en mentale gezondheid gaat vooruit en ze vertonen meer proactief gedrag. Medewerkers gaan elkaar meer helpen, leveren betere prestaties en hun concentratie verhoogt.
3. Groepsdruk: Bespreek met medewerkers hoe groepsdruk hun gedrag kan beïnvloeden. Soms weerhoudt de angst om af te wijken van de groep, mensen ervan om iets nieuws uit te proberen, een initiatief te nemen of een besluit te trekken. Door hen te ondersteunen in het reflecteren leren ze stappen zetten om meer eigenaarschap te tonen en onafhankelijker te worden in hun denken, voelen en handelen om op die manier bij te dragen aan de organisatiedoelen. Op die manier verhoog je ook de maturiteit in het team.
4. Organisatiecultuur: Creëer een cultuur waarin eigenaarschap wordt gewaardeerd. Dit omvat vertrouwen geven in plaats van micromanagement, ruimte geven aan medewerkers voor eigen invulling in plaats van strikte richtlijnen en een psychologisch veilige omgeving om te leren en te ontwikkelen. Als je continue initiatief aanmoedigt, fouten ziet als groeikansen, medewerkers waardeert die experimenteren en zelf fouten toegeeft en experimenten opzet, dan creëer je een lerende context.
5. Leiderschap: Als leidinggevende speel je een cruciale rol. Geef het goede voorbeeld door zelf eigenaarschap en een leerattitude te tonen. Dit start met het bewust worden van je gedrag, overtuigingen, aannames en zelfbeeld als leidinggevende. Geef je je medewerkers de ruimte om initiatieven te nemen? Zorg je voor verbinding in je team? Wat zijn de haalbare uitdagingen die bijdragen tot de organisatiedoelen en die hen motiveren om te groeien? Stimulerende en oprechte feedback ondersteunt medewerkers. Geef je voldoende?
Coach medewerkers en moedig hen aan om verantwoordelijkheid te nemen. Je kan hen leren om betekenisvol te reflecteren waarna je hen kan ondersteunen dit reflectieproces bij zichzelf op gang te brengen. Dit heet kernreflectie.
Met deze aanpak kan je medewerkers bewuster maken van hun potentieel en hun mogelijkheden en hen stimuleren om meer eigenaarschap te tonen.